Wprowadzenie - Pulak, Irena (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2020)
Numer czasopisma, który oddajemy w Państwa ręce, składany jest do druku w szczególnej chwili. Konsekwencje społeczne wynikające z rozprzestrzeniania się koronawirusa COVID-19 właściwie wymusiły w trybie natychmiastowym przestawienie się systemu polskiej (i nie tylko polskiej) edukacji na kształcenie zdalne, bazujące na szerokim wachlarzu możliwości, jakie stwarzają nowe technologie informacyjno-komunikacyjne. Internet stał się dla wielu uczniów i nauczycieli codziennym narzędziem pracy, środkiem nauczania i uczenia się, a także bezpieczną przestrzenią spotkania.