Zapotrzebowanie na umiejętności cyfrowe w szkołach podstawowych - Cimermanová, Miroslava (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2023)
Zawartość i filozofia edukacji są przedmiotem ciągłej rewizji, oceny i zmian, które odzwierciedlane są w programach nauczania szkół. Powinno to również znaleźć odzwierciedlenie w treści studiów nauczycielskich, ponieważ reformy mogą zmieniać umiejętności i kompetencje absolwentów, które ułatwiają osiągnięcie sukcesu nowym absolwentom na rynku pracy. Artykuł omawia wykorzystanie narzędzi cyfrowych w edukacji podstawowej, odnosząc się do sytuacji w słowackich szkołach. Celem niniejszej pracy było zbadanie gotowości nauczycieli do ich stosowania oraz ich postrzegania skuteczności wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych w procesie edukacyjnym po sytuacji pandemicznej. W badaniu wzięło udział łącznie 122 nauczycieli ze Słowacji, którzy wypełnili kwestionariusz. Wyniki wskazują, że na ogół nauczyciele korzystają z technologii i dostrzegają korzyści z jej stosowania, ale niezależnie od długości praktyki pedagogicznej nie czują się przygotowani do jej skutecznego stosowania. Wyniki tego badania dodatkowo popierają ideę wprowadzenia technologii informacyjno-komunikacyjnych do kursów uniwersyteckich dla przyszłych nauczycieli, co pomoże im w pracy. Niniejsze badanie stanowi podstawę dla przyszłych badań nad problemem wprowadzania technologii informacyjno-komunikacyjnych w kursach uniwersyteckich dla przyszłych nauczycieli.