Uniwersytet Łódzki dla Dzieci. Kilka spostrzeżeń po pierwszej edycji - Kmieciak, Sandra (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2017)
Artykuł „Uniwersytet Łódzki dla Dzieci. Kilka spostrzeżeń po pierwszej edycji” dotyczy doświadczeń organizatorów po pierwszej edycji projektu. Szczegółowo opisane zostały warsztaty prowadzone przez Studenckie Koło Naukowe Teatrologów pod tytułem „Światło w teatrze i teatr lalkowy”, ich cele, sposoby przekazywania wiedzy oraz wnioski.