Podstawowe zmiany programu nauczania w edukacji technicznej w szkołach podstawowych w Republice Słowackiej - Kožuchova, Mária (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2016)
Dla Republiki Słowackiej istotne znaczenie miała przeprowadzona we wrześniu 2008 roku reforma programowa, która wyodrębniła nowe dwupoziomowe programy nauczania. Wobec braku ich akceptacji ze strony nauczycieli, rodziców i uczniów Narodowy Instytut Edukacji utworzył nowy Komitet Ekspertów dla obszarów edukacji, którego zadaniem była ocena istniejących standardów edukacyjnych i zaproponowanie nowych. Nauki techniczne, o których mowa w niniejszym artykule, stanowią część naszej kultury i dlatego też szkoły powinny umożliwić wszystkim uczniom przejście odpowiedniej akulturacji w tej dziedzinie. Edukację techniczną uważa się za bardzo ważny obszar w procesie edukacyjnym. Autorka tego artykułu była odpowiedzialna za stworzenie nowych norm edukacyjnych dla edukacji technicznej w słowackich szkołach podstawowych. Zastosowana koncepcja edukacji technicznej oparta została na ogólnej znajomości kultury, gdzie nauka i technika postrzegane są jako jej stałe elementy. Autorka przedstawiła zasady funkcjonowania nowej koncepcji edukacji technicznej na poziomie szkoły podstawowej w Słowacji pod względem jej struktury, charakteru oraz sposobów realizacji. W procesie edukacyjnym dużo uwagi poświęca się kształtowaniu wszechstronnej osobowości ucznia. Artykuł wyznacza główne zasady uczenia się wypracowane poprzez własne doświadczenia w nauczaniu tego obszaru. Prezentowana nowa koncepcja nauczania technicznego zostanie wprowadzona w życie we wrześniu 2015 roku we wszystkich szkołach na terenie Słowacji.