Metodyczne aspekty zaznajamiania uczniów klas I-III z wiedzą matematyczną - Spodniewska, Aneta (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2016)
Współczesna dydaktyka matematyki w edukacji wczesnoszkolnej wiele uwagi poświęca problemowi, jak uczyć, aby uprzystępnić dzieciom, znajdującym się na poziomie myślenia praktycznego i obrazowo-ruchowego, poznawanie treści pojęć matematycznych z natury swej abstrakcyjnych. Do realizacji zamierzonych celów, oprócz metod nauczania, nauczyciel potrzebuje także odpowiednich form i środków dydaktycznych. W celu uatrakcyjnienia nauki warto jest korzystać z różnych pomocy naukowych, zarówno tych dostępnych w sklepach, jak i tych przygotowanych przez same dzieci. Dzięki nim uczniowie rozwijają swoją aktywność, samodzielność oraz twórczość i pomysłowość. Nauczyciel jest wówczas kreatorem czasu i przestrzeni pracy dziecka. Niniejszy artykuł porusza wszystkie te aspekty procesu nauczania matematyki w edukacji wczesnoszkolnej.