Dlaczego iPod ma białe słuchawki? O współczesnym designie teoretyczno-praktycznie. Projekt edukacyjno-kulturalny dla dzieci - Kmieciak, Sandra (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2016)
Opis projektu skierowanego do dzieci w wieku 7–12 lat zainteresowanych sztuką współczesną, szczególnie jej wymiarem użytkowym (wzornictwo przemysłowe, grafika użytkowa). Na projekt składają się wykłady, warsztaty, projekcje filmowe, wystawy, wycieczki do muzeów i centrów sztuki współczesnej. Wszystko pod okiem specjalistów. Autorka zakłada także, że dzieci nabędą umiejętności skutecznego poszukiwania informacji i krytycznego przyswajania treści płynących z mediów.