Dylematy etyczne późnych roczników dwudziestych. Rozważania na marginesach dramatu Ich czas, opowiadań i powieści Zbigniewa Kubikowskiego - Heck, Dorota (Perspektywy Kultury, 2019)
Zbigniew Kubikowski (1929-1984) był krytykiem literackim, prozaikiem, dziennikarzem oraz redaktorem miesięcznika „Odra” we Wrocławiu. Był także działaczem Związku Pisarzy Polskich. Jego biografia wydaje się reprezentatywna dla mniej lub bardziej niezależnej inteligencji w dobie komunizmu. Pomimo poniżeń, prześladowania i inwigilacji udało mu się zachować wyznawane zasady etyczne, choć nie zdołał osiągnąć pełni sukcesu jako literat. Etyka jego pokolenia, określanego jako „młodsi bracia Kolumbów”, opierała się na wartościach polskiej niepodległości oraz europejskiego egzystencjalizmu.