Zagubione sensoria: antropologiczne badania nad doświadczeniem sensualnym w kontekście wielokulturowości - Grzonka, Dariusz (Perspektywy Kultury, 2020)
Tematem niniejszego studium jest doświadczenie sensoryczne oraz jego społeczne manifestacje. Wychodząc od klasycznego porządku pięciu zmysłów, przedstawione zostaną alternatywne porządki sensoryczne oraz ich społeczne i kulturowe umocowanie. Językowe obrazy doświadczenia zmysłowego, postulowana synchroniczność procesów sensorycznych oraz koncepcja etnopoetyki stanowią podstawę prezentowanej koncepcji zagubionych sensoriów.