Sztuka dwóch Wschodów: Wielki Sfinks na drzeworytach Hiroshi Yoshidy - Zinkow, Leszek (Perspektywy Kultury, 2017)
Hiroshi Yoshida (1876-1950), japoński malarz i drzeworytnik, znany był szczególnie ze swoich doskonałych kompozycji krajobrazowych. Two- rzący w europejskiej technice malarstwa olejnego artysta podróżował po świecie i eksperymentował także z wykonanymi w tradycyjnym stylu drzeworytami, przedstawiającymi nie-japońskie pejzaże i obiekty archi- tektoniczne (m.in. Stany Zjednoczone, Indie, Alpy szwajcarskie itd.). Kultywował tradycję klasycznej konwencji ukiyo-e, w XX wieku odno- wionej jako shin-hanga. Artykuł przypomina jedno z tych niezwykłych dzieł: nocny i dzienny widok Wielkiego Sfinksa egipskiego. Drzeworyt jest bardzo precyzyjny, a dzięki kilku detalom można określić datę po- wstania prototypu, ponieważ odwzorowuje ważny etap prac konserwa- torskich prowadzonych przy sławnym posągu. Dygresją artykułu są tak- że uwagi o interesujących wątkach japońsko-egipskich w XIX wieku oraz współczesnych pracach japońskich egiptologów.