Labirynty wspomnień, zapachy przeszłości. Doświadczenie Londynu w Eijitsu shōhin (Miniatury na wiosenne dni, 1909) Natsumego Sōsekiego - Sonnenberg, Katarzyna (Perspektywy Kultury, 2017)
W artykule podjęto zagadnienie poszukiwania przez Sōsekiego for- my wyrazu dla jego doświadczenia Londynu, miasta, w którym pisarz spędził dwa lata swojego życia. Autorka analizuje wypływające z tego doświadczenia utwory zawarte w zbiorze Eijitsu shōhin (Krótkie szkice na długie dnie, 1909) w kontekście zainteresowania Sōsekiego szkicami natury (shasei) oraz rozwiniętej przez niego w Bungakuron (Teoria literatury, 1907) koncepcji związku uczucia z literacką ekspresją.