Nowoczesne środki transportu w poezji tanka i haiku okresów Meiji i Taishō - Martinásková, Sylva (Perspektywy Kultury, 2017)
Artykuł przedstawia modernizację Japonii w okresach Meiji i Taishō, ukazaną w tradycyjnej japońskiej poezji tanka i haiku. Szczególny nacisk położono na tematyczny zwrot w poezji na przełomie wieków XIX i XX, a wybrane przykłady utworów mają przede wszystkim na celu pokazanie zastosowania terminologii związanej ze współczesny- mi środkami transportu, które stawały się coraz powszechniejsze w Ja- ponii tego okresu, a także jej stopniowe wnikanie nawet do literatu- ry, włączając w to sferę poezji lirycznej. Autorka uważa, że na progu nowego stulecia przedmioty nowoczesnego życia społecznego – bę- dąc częścią nowego państwa japońskiego – stawały się równocześnie formami „nowej natury”, odmalowywanej we współczesnej poezji japońskiej.