Miłość przeniesiona w milczeniu. Wojciecha (Alberta) Męcińskiego powołanie do Japonii. - Nowakowski, Paweł F. (Perspektywy Kultury, 2017)
Artykuł przedstawia postać Wojciecha Męcińskiego SJ (ca. 1598-1643), jezuity męczennika i pierwszego Polaka, który dotarł do Japonii, przez pryzmat jego powołania do tego kraju. Zarysowane tło historyczne podróży Męcińskiego zostało uzupełnione odniesieniami do jego li- stów, z których wyłania się obraz człowieka do głębi przekonanego o konieczności osobistego świadectwa wiary. Trwałość decyzji Mę- cińskiego – od momentu jej podjęcia do zrealizowania minęło około dwudziestu lat – staje się zrozumiała po analizie głębokiej motywacji religijnej. Męciński niemal milczy o kraju, który jest celem jego życio- wej wędrówki, podkreślając przy tym swoje oddanie dla Chrystusa. Podążając ku Niemu, zmierza do Japonii i tym samym łączy miłość do Chrystusa z wolą oddania życia w kraju, którego nie zna.