Radio Watykańskie: tożsamość ewangelizacyjna – w stronę nowych rozwiązań - Gęsiak, Leszek (Perspektywy Kultury, 2017)
Radio Watykańskie służy Kościołowi od 1931 r. Miało być łącznikiem między Papieżem i wiernymi, nowoczesnym narzędziem ewangeliza- cji, a także potwierdzeniem niezależności nowego wówczas podmio- tu prawa międzynarodowego jakim było Państwo Miasta Watykańskie- go. Misja ewangelizacyjna radia, która jest podstawą jego tożsamości, od początku prowadzona jest w wielu językach. Rosnące koszty utrzy- mania oraz nowe rozwiązania technologiczne wymusiły w ostatnich latach głębszą refleksję nad dalszym kształtem rozgłośni. Konieczne były konkretne zmiany strukturalne i programowe. Papież Franciszek utworzył Sekretariat ds. Komunikacji, który ma zintegrować i unowo- cześnić wszystkie podmioty medialne Stolicy Apostolskiej. Proces ten rozłożony jest na cztery lata i ma zostać sfinalizowany do końca 2018 r.