Znaczenie wymiarów kulturowych w zarządzaniu i budowaniu relacji biznesowych - Zamojska‑Król, Malwina (Perspektywy Kultury, 2017)
W rozdziale omówiono zagadnienia odnoszące się do wyjaśnienia, czym są wymiary i modele kulturowe. Przedstawiono także w wy- starczającym zarysie wyniki badań ekspertów z dziedziny komuni- kacji międzykulturowej i ich znaczenie dla lepszego zarządzania or- ganizacjami oraz budowania partnerskich i długofalowych relacji. Natomiast dla wzbogacenia i zrozumienia meritum, opisane zosta- ły autentyczne doświadczenia badaczy, dzięki którym można ujrzeć odmienny kulturowy wzorzec postępowania na identyczną sytuację. Ponadto przedstawione przykłady wykazały jak silnie zróżnicowa- ne kulturowo są kraje. Dlatego też wskazano, że prowadzenie badań mających na celu identyfikowanie wszystkich elementów podobnych i kontrastowych, aktualizowanie ich i umieszczenie na mapach wy- miarów kulturowych świata jest sprawą ważną i nie tylko służy ich uporządkowaniu. Rezultatem tych działań staje się bowiem prak- tyczny przewodnik po wartościach, normach i zwyczajach, które jako głównie aprobowane w danym kraju przejawiają się w zachowaniach biznesowych partnerów. Natomiast celem tych badań, oprócz rozwi- jania kompetencji interkulturowych jest również przyczynianie się do poszerzania granic tolerancji, świadomości różnorodności myślenia, gotowości do akulturacji, elastyczności w zachowaniach, a co najważ- niejsze międzykulturowej empatii.