Kwestia gatunkowego i historycznego kontekstu lwowskiej „Prosfonemy” z 1591 roku - Fedorak , Nazar (Perspektywy Kultury, 2022)
Artykuł aktualizuje wieloletnią debatę na temat gatunkowego charakteru wczesnobarokowej Prosfonemy z 1591 r. (pierwszego znanego dzieła literackiego, które powstało w Bractwie Lwowskim) oraz szeregu innych tekstów z końca XVI – pierwszej połowy XVII w. Autor pokazuje, jak stopniowo w nauce kształtowało się rozumienie gatunkowej wieloznaczności dzieł wczesnego baroku oraz ich przynależności do literackich form prototeatralnych. Artykuł dowodzi również zasadności analizy pochwalnej i przeznaczonej do wygłoszenia Prosfonemy w kontekście sądowego konfliktu między Bractwem Lwowskim a biskupem w latach 1590–1591. Zaproponowana aktualizacja wymaga nowego metodologicznego podejścia do badania tego rodzaju literackich zabytków.