Ikony Mandylionu w zbiorach Muzeum Historycznego w Sanoku - Winnicka, Katarzyna (Perspektywy Kultury, 2022)
Celem artykułu jest prezentacja ikon Mandylionu ze stałej kolekcji znajdującej się w Muzeum Historycznym w Sanoku. Autorka na przykładzie 12 ikon datowanych na XVI–XIX w. omawia i porównuje każdą z nich w kontekście zmieniającej się na przestrzeni wieków ikonografii, stylu i formy.