Stanisława Lema archeologia przyszłości: Przypadek Kongresu futurologicznego - Hryniewicz, Karol (Perspektywy Kultury, 2025)
Artykuł poświęcony jest ukończonemu w 1970 r. Kongresowi futurologicznemu Stanisława Lema. Analizie poddane zostały zagadnienia związane z pesymizmem cywilizacyjnym pisarza, myśleniem utopijnym i dystopijnym oraz predykcjami dotyczącymi niewspółmierności między gwałtownym rozwojem technologicznym a ewolucją gatunku homo sapiens. Oddzielny aspekt dociekań stanowi konfrontacja futurologicznych esejów pisarza z dotyczącymi tych kwestii pracami filozofów takich jak Georg Picht, Robert Nozick, Karl Mannheim czy Fredric Jameson.