Biblijne aspekty literatury ekonomicznej - Olshanska, Olena (Perspektywy Kultury, 2019)
W artykule przedstawiono aspekty biblijne literatury ekonomicznej XX i XXI w. na Ukrainie i ich uwarunkowania w ekonomicznej literaturze europejskiej. Teoria ekonomiczna została poddana refleksji w kontekście chrześcijańskiej etyki ekonomicznej. Wiek XXI jest w pewnym sensie produktem duchowości poprzednich pokoleń, a przede wszystkim duchowości chrześcijańskiej. Wiele badań społeczno-ekonomicznych (takich jak procesy pracy, badania bogactwa i biedy) wykazało, że w ramach istniejącego paradygmatu nauki jest prawie niemożliwe, aby wyjaśnić ich charakter i wzorce działania. Rozwój chrześcijańskiej etyki gospodarczej może się stać impulsem nie tylko dla dość istotnych zmian w myśleniu ekonomicznym, ale także dla dalszego rozwoju opinii publicznej w ogóle.