Wojny wywoływane hasztagiem - Zinkow, Leszek (Perspektywy Kultury, 2019)
Niespełna rok po amerykańskiej premierze na polskim rynku księgarskim pojawiła się książka, którą waszyngtońskie instytucje think tanks i prasa, zarówno specjalistyczna (od „Foreign Affairs” po „Kirkus Reviews”), jak codzienna (m.in. „New York Times”), zgodnie nazwały jedną z najlepszych i najważniejszych książek non fiction 2018 r., a wybitni eksperci – pośród nich Francis Fukuyama, gen. Michael Hayden (były dyrektor Narodowej Agencji Bezpieczeństwa USA oraz szef CIA) czy nawet Vinton Gray Cerf, uważany za jednego z wynalazców Internetu, i liczni inni komplementowali słowami najwyższego uznania. Oryginalny tytuł, brzmiący w języku angielskim bardzo celnie, a zarazem przewrotnie – LikeWar – co rozumieć można jednocześnie jako „wojnę lajków” i „nibywojnę”, przetłumaczony został bodaj nieco banalnie i mniej marketingowo: Nowy rodzaj wojny, dopiero druga jego część, podobnie do anglojęzycznej, doprecyzowuje, że chodzi o Media społecznościowe jako broń. W istocie jednak tytułowe sformułowania militarne – „wojna” oraz „broń” wskazują dobitnie na główny przedmiot analizy prowadzonej w książce, którą admirał marynarki Stanów Zjednoczonych i jeden z byłych najwyższych dowódców NATO, James G. Stavridis, zdefiniował jako najważniejszą analizę teorii konfliktu zbrojnego od czasów klasycznego Vom Kriege Carla von Clausewitza, skrojoną na miarę wyzwań XXI w.