Efekt pustki, czyli o czym mówią ustracone symbole (według dramatu Olega Honczarowa Siedem kroków do Golgoty) - Pavlinchuk, Tetiana (Perspektywy Kultury, 2020)
Tematy biblijne zawsze były aktualne w literaturze ukraińskiej. Obecnie trwa artystyczny namysł nad biblijnymi kodami i symbolami, zwłaszcza tematami związanymi z zagadnieniami wiary, prawdy, proroctwa, dobroczynności, dobra, zła. Współczesny pisarz ukraiński Oleg Honczarow podaje interpretacje wymienionych problemów w dramacie Siedem kroków do Golgoty. W artykule rozpatrywany jest fenomen utraty znaczenia przez symbol biblijny i powstanie pustki na jego miejscu. Ta pustka zaś wydaje się pozorna, ponieważ w tym miejscu pojawia się nowy sens, który staje się nowym symbolem. Autor traktuje swój utwór jako fantasmagorię, co pozwala mu na użycie różnych eksperymentów i chwytów literackich, organizację czasu i przestrzeni, wyjaśnienie zachowania się bohaterów, opracowanie szczegółów fabuły.