To nie są światy równoległe - Kazibut, Radosław (Perspektywy Kultury, 2020)
24 lutego 2020 roku Komitet Etyki w Nauce Polskiej Akademii Nauk przedstawił dokument Etyczne aspekty upowszechniania poglądów nienaukowych – informacja dla środowisk naukowych. W jego pierwszym akapicie czytamy: „Rozpowszechnianie się pseudonaukowych poglądów i opinii stanowi jedno z poważniejszych zagrożeń dla współczesnych społeczeństw. Pseudonaukowe poglądy i opinie kwestionują autorytet nauki i mogą prowadzić do istotnych szkód dla jednostek i społeczeństw” (Komitet Etyki w Nauce PAN, 2020, s. 1). W książce Światy równoległe. Czego uczą nas płaskoziemcy, homeopaci i różdżkarze jej autor, Łukasz Lamża, omawia najpopularniejsze współczesne pseudonaukowe urojenia. Lamża sprawnie je prezentuje, ale w niewielkim stopniu eksponuje zagrożenia związane z popularnością tych przekonań. Zgodnie z sugestią zawartą w tytule, autor zabiera nas do równoległego świata pseudonauki, medycyny alternatywnej i innych – jak to określił – „podejrzanych teorii”. Można powiedzieć, że książka Lamży dostarcza czytelnikowi krótkiego katalogu przekonań, które z całą pewnością mogą być zakwalifikowane jako pseudonaukowe.