Wielokulturowość z punktu widzenia prawa Atrybuty religijne w przestrzeni publicznej - Panek, Joanna (Perspektywy Kultury, 2017)
Przepisy szeroko zakreślają ramy wolności wyznania, umożliwiając jednocześnie jednostkom publiczne uzewnętrznianie swoich przeko- nań religijnych i światopoglądowych. Jak jednak pokazuje analiza re- gulacji prawnych i orzecznictwa możliwe są w tym zakresie ogranicze- nia. Dotyczy to zarówno wolności wyznania od strony pozytywnej, jak również od strony negatywnej. Ważne jest ustalenie, w jakim zakresie dany symbol w dalszym ciągu pozostaje atrybutem religijnym, a w ja- kim inne jego funkcje i rozumienie zostają uzewnętrznione. Koniecz- ne jest uwzględnienie kontekstu kulturowego, historycznego czy uwa- runkowań, dla których doszło do ograniczenia.Funkcjonując w społeczeństwie człowiek zawsze będzie egzysto- wał w sąsiedztwie określonych przekonań światopoglądowych i re- ligijnych. Istotne pozostaje w tym zachowanie umiaru – zarówno w uzewnętrznianiu swoich przekonań, jak również w postrzeganiu przekonań innych osób. Tylko w ten sposób możliwy będzie harmo- nijny i pokojowy rozwój społeczności, umożliwiający unikanie zbęd- nych konfliktów na tle wyznaniowym.