Ewangelizacja i formacja czytelników tygodnika katolickiego Niedziela na łamach edycji Niedziela. Kościół nad Odrą i Bałtykiem (2016–2020) - Maciaszek, Paweł (Perspektywy Kultury, 2023)
Tekst należy do publikacji będących wynikiem realizacji projektu badawczego zatytułowanego „Znaczenie pism parafialnych dla ewangelizacyjnej i formacyjnej działalności Kościoła szczecińsko-kamieńskiego (2016–2020)”. Zrealizowany został przez członków Katedry Ewangelizacji Medialnej Instytutu Dziennikarstwa w ramach podstawowej działalności statutowej Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie. Wskazując potrzebę realizacji tych badań, warto zaznaczyć, że już kilka lat temu w Archiwum Archidiecezjalnym w Szczecinie zaplanowano duszpasterskie badania na temat: „Biblioteki i prasa parafialna w archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej”, które nie zostały zrealizowane.Celem niniejszego opracowania jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przez lekturę katolickiego tygodnika dokonuje się ewangelizacja i formacja odbiorców przekazywanych w nim treści. Prezentacja przykładowych treści edycji szczecińsko-kamieńskiej tygodnika „Niedziela” z lat 2016–2020 przekonuje do pozytywnej odpowiedzi: dzięki poznawaniu przekazywanych myśli i faktów wierni wskazanej archidiecezji mogli bardziej świadomie i z większym zaangażowaniem włączać się w obowiązujące ich działa ewangelizacji i formacji. Pierwszą część opracowania stanowi wytłumaczenie, na czym polegają zarówno obowiązujące katolików działania ewangelizacyjne i formacyjne, jak i konieczność wykorzystywania środków społecznego komunikowania do przeprowadzania tych działań. W drugiej części opisane zostały treści, którymi wypełnionych było osiem stron cotygodniowego przekazu kierowanego do Kościoła nad Odrą i Bałtykiem. Przekaz ten zawierał nauczanie biskupa diecezjalnego, opisy sposobów liturgicznego angażowania się wiernych, relacje z działalności o zasięgu archidiecezjalnym i parafialnym, społeczne nauczanie kard. Augusta Hlonda i kard. Stefana Wyszyńskiego. W trzeciej części artykułu zestawione zostały elementy tworzące działanie ewangelizacyjne i formacyjne z treściami kierowanymi do katolików na łamach rozprowadzanego w parafiach tygodnikach. W ten sposób pokazano, że każdy z czytelników mógł nie tylko dostrzec dokonujący się w archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej proces ewangelizacji i formacji, lecz także zaangażować się w niego.