Prawa autorskie do zbiorów: Wystarczy je szanować, czy należy nimi zarządzać? - Pluszyńska, Anna (Perspektywy Kultury, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest próba diagnozy, czy muzea zmieniają się z użytkowników, którzy szanują prawa autorskie do zbiorów, na zarządzających własnością intelektualną. Na podstawie wywiadów oraz badań ankietowych autorka odpowie na dodatkowe pytania badawcze: Jaka jest świadomość znaczenia praw autorskich do zbiorów muzeum? Czy muzea tworzą politykę zarządzania prawami autorskimi i z jakimi trudnościami zmagają się na etapie nabywania praw do zbiorów? Temat ten zostanie omówiony na przykładach publicznych muzeów w Polsce. Z badań wynika, że mimo znaczenia praw autorskich muzea w Polsce nie podejmują działań o charakterze zarządczym. Wśród trudności we wdrażaniu strategicznych rozwiązań należy