Reportażowe meandry niepamięci: Na marginesie Kajś Zbigniewa Rokity - Żyrek-Horodyska, Edyta (Perspektywy Kultury, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie, w jaki sposób problematyka niepamięci została przedstawiona w reportażu Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku Zbigniewa Rokity. Analizy tekstu przeprowadzone zostały przy wykorzystaniu metody close reading i osadzone w obszarze memory studies. Badania wykazały, że reportaż – jako istotny nośnik pamięci – pełni obecnie ważną funkcję w kształtowaniu obrazów przeszłości. Dokonana przez Rokitę rekonstrukcja dziejów rodzinnych pozwoliła mu utrwalić losy bliskich w indywidualnej pamięci, a dodatkowo – za sprawą publikacji reportażowego tomu – historia ta zaczęła funkcjonować jako ważny komponent współtworzący śląską pamięć kulturową.