„Cyfrowa chronemika”: Nowe wzorce zachowań niewerbalnych w komunikacji zapośredniczonej - Drąg, Katarzyna; Miśkowiec, Anna (Perspektywy Kultury, 2025)
Artykuł jest poświęcony chronemice - komunikowaniu za pomocą gospodaro- wania czasem, które jest integralną częścią komunikacji niewerbalnej w jej tra- dycyjnym pojmowaniu. Rewolucja technologii komunikowania spowodowała, że znaczna część procesu porozumiewania odbywa się nie bezpośrednio, ale przy użyciu urządzeń. Zmiany te wpływają także na wzorce zachowań niewer- balnych, w tym na chronemikę w komunikacji sieciowej. Celem artykułu jest prezentacja wyników pilotażowych badań empirycznych przeprowadzonych na grupie młodych osób w wieku 18 – 19 lat. Dało to asumpt do przedstawienia zmian wzorców komunikacyjnych w zakresie chronemiki, oraz sformułowa- nia postulatu nowych kompetencji niewerbalnych komunikowania za pomocą zarządzania czasem. Kontekstem wywodu uczyniono krytyczny przegląd litera- tury, prezentując najważniejsze ujęcia chronemiki. Zagadnienia te zostały omó- wione na tle społeczno-kulturowych trendów rozumienia i używania czasu.