Prawda socjologiczna i realizm krytyczny - Wielecki, Krzysztof (Rocznik Filozoficzny Ignatianum, 2018)
W artykule przedstawiono relacje między prawdą i paradygmatem w odniesieniu do socjologii na tle nowego kryzysu cywilizacyjnego. Na tym tle proponuje się typologię stanowisk paradygmantycznych w naukach społecznych w perspektywie ontologicznej, epistemologicznej oraz etycznej.