Stanisław Krauze (1902–1977) i jego wpływ na kulturę żywności i żywienia

Słowa kluczowe: Stanisław Krauze, bromatologia, kultura żywności, etyka bezpieczeństwa żywności, żywność

Abstrakt

W hierarchii potrzeb człowieka żywność zajmuje czołowe miejsce, a od jej ilości i jakości zależy życie i zdrowie. Jako konsumenci dążymy do tego, aby odpowiedzieć na jedną z naszych podstawowych potrzeb, czyli zaspokojenie głodu, przez spożycie dobrej, pełnowartościowej, po prostu niesfałszowanej żywności. Człowiekiem, który poprzez pracę naukową zmienił kulturę żywności i żywienia w XX-wiecznej Polsce był Stanisław Krauze. Światowej sławy naukowiec, niezłomny w trosce o zdrowie obywateli, wniósł on ogromny wkład w polską walkę o prawo każdego obywatela do nabywania i spożywania bezpiecznej żywności. Krauze jest założycielem polskiej szkoły bromatologii. Celem artykułu jest przedstawienie w niewyczerpujący sposób biografii Stanisława Krauzego przez podkreślenie najważniejszych wydarzeń i osiągnięć tego naukowca. Dalsza część artykułu zawiera rozwinięcie trzech wątków, które podkreślają jego wpływ na kulturę żywności i żywienia w Polsce i na świecie.

Opublikowane
2023-06-29
Jak cytować
Ujwary, M. (2023). Stanisław Krauze (1902–1977) i jego wpływ na kulturę żywności i żywienia. Rocznik Filozoficzny Ignatianum, 29(2), 135-152. https://doi.org/10.35765/rfi.2023.2902.9
Dział
Artykuły