Fałszowanie żywności jako część kultury żywienia

Przegląd praktyk stosowanych przez producentów i sprzedawców żywności na ziemiach polskich od połowy XIX w. do początku XX wieku

Abstract

W drugiej połowie XIX i na początku XX w. fałszowanie żywności było zjawiskiem powszechnym również na ziemiach polskich. Choć potępiane i szkodliwe, stanowiło element codzienności i odzwierciedlało realia gospodarcze, poziom wiedzy, dostępność surowców oraz stosunki społeczne. Fałszerze, kierując się chęcią zysku, ingerowali w skład produktów, niejednokrotnie narażając zdrowie konsumentów. W artykule przeanalizowano przykłady z prasy codziennej oraz publikacji specjalistycznych, które pokazywały i piętnowały metody fałszowania produktów spożywczych. Fałszowano niemal wszystkie artykuły żywnościowe – od mleka, masła, herbaty, przez przyprawy, po słodycze i napoje. Przedstawione w artykule przykłady stanowią jedynie fragment tego powszechnego zjawiska, jednak dobrze ilustrują pomysłowość i bezkompromisowość fałszerzy, którzy sięgali po szeroki wachlarz zaskakujących składników.

Riferimenti bibliografici

Bier Leonard, Fałszerstwa herbaty i przypraw korzennych napotykane w Galicyi w latach 1898–1913 (Kraków: Drukarnia UJ, 1915).

Bukowski Alfons, O fałszowaniu herbaty i nowym jej surogacie (Warszawa: w drukarni St. Niemery, 1893).

Bukowski Alfons, Zafałszowania artykułów spożywczych (Warszawa: Warsz. Zw. Stow. Spoż., 1918).

Koskowski Bronisław, O hygienie kuchni i fałszowaniu artykułów spożywczych (Warszawa: Księgarnia Polska, 1912).

Moroz Aleksander, Sobieszczański Ludwik, Jak poznać fałszowaną żywność? (Kraków: nakł. Miejskiego Muzeum Przemysłowego imienia Adrjana Baranieckiego, 1932).

Serkowski Stanisław, Domowe sposoby badania produktów spożywczych (Lwów: nakł. Koła Chemików Członka Ligi Pomocy Przemysłowej, 1911).

Stanisławski Józef, O napojach pod względem policyi lekarskiej (Kraków: Drukarnia Uniwersytecka, 1848).

Berg Thomas Reinerstsen, Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię (Kraków: Znak, 2023).

Czem się trujemy? Pożyteczne wskazówki i przestrogi (Warszawa: „Ziarno”, 1905). Halbauer K., 1560 ważnych wiadomości i przepisów z techniki, przemysłu, rzemiosł, rolnictwa i gospodarstwa domowego : poradnik praktyczny (Warszawa: Bracia Szleifstein, 1867).

Krauze Stanisław, Czem się żywimy (Warszawa: 1936).

Kowalczyk Stanisław, Prawo czystej żywności. Od Kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius (Warszawa: SGH, 2017).

Witowski Hipolit, Chemia w obrazkach z życia codziennego podług układu Jana Johnstona (Kraków: Drukarnia Czasu, 1869).

„Fałszowanie artykułów żywności”, Korespondent Rolniczy Handlowy i Przemysłowy 1 (1892): 4.

J.D., „Miły obrazek”, Tygodnik Kucharski 4, (1884): 26.

„Młode kartofle”. Tygodnik Mód i Powieści. Pismo ilustrowane dla kobiet 18 (1892): 143.

„Nie wiemy, co naprawdę jemy. Pieprz zrobiony z kleju i sadzy”, ABC. Nowiny codzienne 217, (1935): 4.

„Pastylki”, Tygodnik Mód i Powieści. Pismo ilustrowane dla kobiet 21 (1892): 167.

Pubblicato
2025-06-25
Come citare
Ujwary, M. (2025). Fałszowanie żywności jako część kultury żywienia: Przegląd praktyk stosowanych przez producentów i sprzedawców żywności na ziemiach polskich od połowy XIX w. do początku XX wieku. Rocznik Filozoficzny Ignatianum, 31(2), 431-444. https://doi.org/10.35765/rfi.2025.3102.23