Oscypek na nowo
Między tradycją a turystycznym biznesem
Abstrakt
Artykuł dotyczy tradycyjnych produktów serowarskich pochodzenia owczego (oscypka, bundzu, a także bryndzy), wykorzystywanych do tworzenia współczesnych dań restauracyjnych. Oparty został na analizie oferty gastronomicznej wiodących podhalańskich restauracji i karczm oraz obserwacji uczestniczącej prowadzonej od wielu lat. Podstawowym celem jest ukazanie z jednej strony możliwości kulinarnych, jakie dają te wyroby mleczarskie (tworzenia nowych, oryginalnych potraw), a z drugiej sposobu kreowania nowoczesnej oferty turystyki kulinarnej pod Tatrami, która z nazwy często jest „tradycyjna”, a w rzeczywistości coraz częściej „foodparingowa”. Przybliżony został także wątek „fałszywych” oscypków nagminnie produkowanych pod Tatrami. W dalszej części tekst omawia zagadnienie inspiracji oscypkiem widocznych m.in. w przemyśle pamiątkarskim, cukierniczym, jubilerskim i modowym, a także w architekturze i wystroju wnętrz. Osobny akapit poświęcono złożonym produktom turystycznym, bazującym na popularności oscypka wśród turystów, takim jak m.in. Muzeum Oscypka w Zakopanem i kulturowe szlaki tematyczne.
Bibliografia
Bukład, D. (2017). Wypasione oscypki. Czy to co kupujemy to prawdziwy owczy ser? Tatra Premium Magazine, nr 1, 9.
Ceklarz, K. (2018). Raport z inwentaryzacji dziedzictwa kulturowego „Tradycja i Kultura”. Pozyskano z: https://szlakwoloski.eu/app/default/files-module/local/documents/inwentaryza-cja%20Kultura%20i%20Tradycja%20Ma%C5%82opolska-skompresowany.pdf (dostęp: 18.08.2022).
Commission Regulation (2007) no 642/2007 of 11 June 2007 registering a Name in the Register of Protected Designations of origin and pro-tected Geographical indications. Pozyskano z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32010R0642 (dostęp: 18.09.2022).
Czubernatowa, W. (2008). Góralskie jadło na co dzień i od święta. War-szawa: Świat Książki.
Drozdowski, A. (1961). Owczarstwo podhalańskie i jego rozwój. W: W. Antoniewicz (red.), Pasterstwo Tatr Polskich i Podhala, t. 3, Wro-cław: Wydawnictwo PAN, 41–99.
ESO (2022). Prawda o oscypkach z Zakopanego. Oto co robią z nimi sprzedawcy. Pozyskano z: https://www.o2.pl/biznes/prawda-o-oscypkach-z-zakopanego-oto-co-robia-z-nimi-sprzedawcy-6807283118873536a (dostęp: 1.09.2022).
Gargul, A. (2022). Podhale. Wszystko na sprzedaż. Wołowiec: Wydaw-nictwo Czarne.
Gojke, W. (2017). „Księstwo Góralskie”. Nowa marka dla wymagających klientów. Pozyskano z: https://turystyka.wp.pl/ksiestwo-goralskie-nowa-marka-dla-wymagajacych-klientow-6177366946801281a, (dostęp: 12.09.2022).
Hetman, K. (bdw). Oscypek mały naszyjnik złoto. Pozyskano z: https://www.hetmanjewelry.com/produkt/oscypek-maly-naszyjnik-zloto/ (dostęp: 16.08.2022).
Jakimowicz-Klein, B. (2014). Kuchnia góralska. Wrocław: Wydawnictwo Astrum.
Joamie (2017). Kiedyś kanapki z folii, teraz hipsterskie bary. Pierwszy food truck w Tatrach: „Walczymy z kulinarną tandetą”. Pozyskano z: https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,138804,22079481, (dostęp: 14.08.2022).
Jostowa, W. (1954). Tradycyjne pożywienie ludności Podhala. Lud, t. 41, 703–727.
Jostowa W. (1967). Pożywienie pasterzy tatrzańskich. W: W. Antoniewicz (red.), Pasterstwo Tatr Polskich i Podhala, t. 7. Wro-cław–Warszawa–Kraków: Wydawnictwo PAN, 19–43.
Js (2017). Księstwo Góralskie prawie gotowe. Projekt zakopiańskiego biz-nesmena za 12 mln zł. Pozyskano z: https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/53981/Ksiestwo_Goralskie_pra-wie_gotowe_Projekt_zakopianskiego_biznesmena_za_12_mln_zl.html (dostęp. 01.09.2022).
Kopczyńska-Jaworska, B. (1961). Owcze sery zdobione z Karpat. Etnogra-fia Polska, nr 5, 197–226.
Kowalska-Lewicka, A. (1967). Tradycyjne serowarstwo w Polsce. Studia z Dziejów Gospodarstwa Wiejskiego, t. 9, z. 3, 152–193.
Koźlakowski, M. (2021/2022). Oscypek & kalafior. Tatra Premium Maga-zine, nr 7, 106.
Milerski, M. i Kukuczka, H. (2013). Pożytki z owiec. W: M. Kiereś, B. Rosiek, K. Furcoń, P. Kochut i J. Michałek (red.), Pasterstwo w Karpatach. Tradycja a współczesność. Szkice. Warszawa: Centrum UNEP/GRID, 171–175.
Mydło ozdobne owcze mleko. Pozyskano z: https://beskidodreki.pl/p/mydlo-ozdobne-owcze-mleko (dostęp: 16.09.2022).
Nie oscypek, a tofcypek! Pozyskano z: https://ateliersmaku.pl/przepis/342-nie-oscypek-a-tofcypek-weganskie-bezglutenowe-atelier-smaku/ (dostęp: 15.08.2022).
Nycz, E. (2020). Analiza szlaków kulturowych. Karpacki Przegląd Społecz-no-Kulturalny, nr 5(44), 16–21.
Prawda o oscypkach z Zakopanego. Oto co robią z nimi sprzedawcy. Po-zyskano z: https://www.o2.pl/biznes/prawda-o-oscypkach-z-zakopanego-oto-co-robia-z-nimi-sprzedawcy-6807283118873536a (dostęp: 01.09.2022).
Rogulski, M. (2022). Moskole z batatów ze śmietanką z limonką, bocz-niakami i oscypkiem. Tatra Premium Magazine, nr 8, 79.
Stępniak, K. (2011). Zwycięskie lody o smaku oscypka. Pozyskano z: https://www.horecanet.pl/zwycieskie-lody-o-smaku-oscypka/ (do-stęp: 11.08.2022).
Styrcula-Maśniak, E. (2013). Na szlaku wyrobów z mleka owczego. W: M. Kiereś, B. Rosiek, K. Furcoń, P. Kochut i J. Michałek (red.), Pa-sterstwo w Karpatach. Tradycja a współczesność. Szkice. Warszawa: Centrum UNEP/GRID, 163–196.
Trojanowska, I. (2019/2020). 5 trendów we współczesnej turystyce. Ta-tra Premium Magazine, nr 6, 42.
Więcek, E. (2015). Małopolska tradycja zaklęta w smakach i zapachach… W: E. Więcek (red.), Semiotyczna mapa Małopolski. Kraków: Księgar-nia Akademicka, 434–435.
Więcek, E. i Wrona, M. (2015). Wstęp. W: E. Więcek (red.), Semiotyczna mapa Małopolski. Kraków: Księgarnia Akademicka, 7–11.
Zelek, B., Kosień M. i in. (2008). Poradnik dla bacy. Rabka-Zdrój: Wy-dawnictwo FRRR.
Opinia 1: Opinia użytkownika: A. Bartkowiak z 2021 r. Pozyskano z: https://www.google.com/search?q=ksi%C4%99stwo+g%C3%B3ralskie+opinie& (dostęp: 02.09.2022).
Opinia 2: Opinia użytkownika: M. Niemczyk z 2020 r. Pozyskano z: https://www.google.com/search?q=ksi%C4%99stwo+g%C3%B3ralskie+opinie& (dostęp: 02.09.2022).
Opinia 3: Komentarz użytkownika STAŚ z 04 11.2017, pod artykułem: Js. Księstwo Góralskie prawie gotowe…
Opinia 4: Opinia użytkownika ps, z 2022 r. Pozyskano z: https://www.google.com/search?q=ksi%C4%99stwo+g%C3%B3ralskie+opinie& (dostęp: 02.09.2022).
https://goralskiepraliny.pl/pl/content/7-o-nas (dostęp: 11.08.2022).
https://lodgor.pl/naszelody/ (dostęp: 11.08.2022).
https://szlakwoloski.eu/ (dostęp: 14.09.2022).
http://www.oscypekfest.pl/o-imprezie/ (dostęp: 13.08.2022).
Copyright (c) 2023 Perspektywy Kultury
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Autor, zgłaszając swój artykuł, wyraża zgodę na korzystanie przez Wydawnictwo Uniwersystet Ignatianum z utworu na następujących polach eksploatacji:
- utrwalania utworu w formie papierowej, a także na nośniku cyfrowym lub magnetycznym;
- zwielokrotnienia utworu dowolną techniką, bez ograniczenia ilości wydań i liczby egzemplarzy;
- rozpowszechniania utworu i jego zwielokrotnionych egzemplarzy na jakimkolwiek nośniku, w tym wprowadzenia do obrotu, sprzedaży, użyczenia, najmu;
- wprowadzenia utworu do pamięci komputera;
- rozpowszechniania utworu w sieciach informatycznych, w tym w sieci Internet;
- publicznego wykonania, wystawienia, wyświetlenia, odtworzenia oraz nadawania i reemitowania, a także publicznego udostępniania utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym.
Wydawca zobowiązuje się szanować osobiste prawa autorskie do utworu.