Wpływ kultury śródziemnomorskiej na polską kuchnię w okresie średniowiecza i wczesnej nowoczesności

Słowa kluczowe: Królestwo Polskie, Italia, średniowieczna kuchnia, kultura śródziemnomorska

Abstrakt

W artykule poruszona została kwestia wpływów śródziemnomorskich na kuchnię polską w okresie po przyjęciu pod koniec X wieku chrześcijaństwa. Ten wiekopomny akt wprowadził Polskę w obszar niezwykle bogatej kultury zakotwiczonej w tradycji grecko-rzymskiej, silnie oddziałującej również na życie codzienne przedstawicieli wszystkich warstw polskiego społeczeństwa. Autor zwrócił uwagę na różnorodność tych kontaktów, do których zaliczyć należy podróże duchownych, misje dyplomatyczne oraz wyjazdy młodzieży na studia. Duży wpływ na przemiany w obrębie kultury stołu wywarły też handel i wymiana gospodarcza oraz działalność nad Wisłą włoskich kupców i rzemieślników. Za moment przełomowy należy uznać przybycie do Kra­kowa w 1518 roku w towarzystwie licznego dworu Bony Sforzy, która została żoną króla polskiego Zygmunta I.

Biogram autora

Janusz Smołucha, Akademia Ignatianum w Krakowie

Dr. hab., a historian and cultural studies expert, is a professor at the Jesuit University Ignatianum in Krakow. He is the author of a number of papers related to the papal diplomacy and Poland’s rela­tions with the Holy See in the Middle Ages and the Early Modern period. His research interests focus on the cultural changes in Central European countries and on their joint defense against the threat of Islam.

Bibliografia

Allen, G. (2015). Sausage. A Global History. London: Reaktion Books.

Barszcz, L. (2005). Andrzej Krzycki. Poeta – dyplomata – prymas. Gniezno: Officina TUM.

Barycz, H. (1965). Spojrzenia w przeszłość polsko-włoską. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.

Besala, J. (2015). Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej. Poznań: Wydawnictwo Zysk i S-ka.

Bystroń, J. (1933). Dzieje obyczajów w dawnej Polsce, v. 1. Warsaw: Trzaska, Evert i Michalski.

Cantù, C. (Ed.) (1859). Grande illustrazione del Lombardo-Veneto ossia sto¬ria delle città, dei borghi, comuni, castelli ecc. fino ai tempi moderni, v. 4. Milano: Società editrice A. Tranquillo Ronchi.

Carter, F.W. (1994). Trade and Urban Development in Poland. An economic geography of Cracow, from its origins to 1795. Cambridge: Cambridge Uni¬versity Press.

Cavaciocchi, S. (Ed.) (1997). Alimentazione e nutrizione, secc. XIII-XVIII, Atti della ventottesima Settimana di studi, 22-27 aprile 1996. Firenze: Le Monnier.

Czerniecki, S. (2009). Compendium ferculorum albo zebranie potraw. In: J. Dumanowski, M. Spychaj (Eds.), Monumenta Poloniae Culinaria, v. 1. Warsaw: Muzeum–Pałac w Wilanowie.

Dembinska, M. (1999). Food and Drink in Medieval Poland. Rediscovering a Cuisine of the Past. Philadelphia: University of Pennsilvania Press.

Dobosz, K. (2017). Santa Piva ora pro nobis czyli piwne zwyczaje średniowiecznej Polski. Historia i Świat, 6, 281–284.

Frandsen, K.-E. (2004). The Scale and Politics of Danzig’s Salted Herring Trade in the Late Sixteenth Century. International Journal of Maritime History, 16/2, 145–167.

Garnsey, P. (1999). Food and Society in Classical Antiquity. Cambridge: Cambridge University Press.

Golemo, K. (2010). Obraz Polski i Polaków we Włoszech. Poglądy, oceny, opinie. Krakow: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Grimm, V. (1996). From Feasting to Fasting, the Evolution of a Sin. Attutudes to Food in Late Antiquity. London – New York: Routledge.

Hryszko, R. (2004). Z Genui nad Morze Czarne. Z kart genueńskiej obecności gospodarczej na północno-zachodnich wybrzeżach Morza Czarnego u schyłku średniowiecza. Krakow: “Historia Iagellonica”.

Lirski, A. (2007). Wybrane informacje o karpiu i historii jego chowu na zie¬miach polskich. In: A. Lirski, A.K. Siwicki, & J. Wolnicki (Eds.), Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia (pp. 11–12). Olsztyn: Wydawnictwo IRS.

Małowist, M. (1947). Kaffa. Kolonia genueńeska na Krymie i problem wschodni w latach 1435–1475. Warsaw: Towarzystwo Miłośników Historii.

Pociecha, W. (1949a). Królowa Bona (1494–1557). Czasy i ludzie Odrodzenia, v. 1. Poznań: Poznańskie Towarzystwo Nauk.

Pociecha, W. (1949b). Królowa Bona (1494–1557). Czasy i ludzie Odrodzenia, v. 2. Poznań Poznańskie Towarzystwo Nauk.

Petroni, G. (1835). Storia di Bari, v. 1. Napoli: Stamperia e Cartiere del Fibreno.

Sada, S. (1980). L’arte culinaria barese al celebre banchettò nudale di Bona Sforza nel 1517. In: B. Bliński (Ed.), La Regina Bona Sforza tra Puglia e Polonia (pp. 41–61). Atti del convegno, Bari 27 aprile 1980Accademia Polacca di Roma, Conferenze 95, 1987.

Smołucha, J. (2016). Kulturowe znaczenie enoturystyki we włoskim regionie Wenecja Euganejska. In: H. Kaczmarek (Ed.), Problemy turystyki i rek¬reacji (pp. 54–55), v. 6. Szczecin.

Smołucha, J. (2019). Le circostanze del viaggio di Bona Sforza da Bari a Cracovia. In: V. Parisi (Ed.), Per il quinto centenario dell’arrivo in Polonia di Bona Sforza d’Aragona, Atti del convegno (pp. 31–41). Roma 2018, Acca¬demia Polacca di Roma, Conferenze 144.

Szczucki, L. (1997). Humanizm włoski i kultura polska. Kultura i Społeczeństwo, 41/1, 37–47.

Weiss Adamson, M. (2002). The Greco-Roman World. In: M. Weiss Adamson (Ed.), Regional Cuisines of Medieval Europe (pp. 2–13). New York – Lon¬don: Routledge.

Opublikowane
2020-12-20
Jak cytować
[1]
Smołucha, J. 2020. Wpływ kultury śródziemnomorskiej na polską kuchnię w okresie średniowiecza i wczesnej nowoczesności. Perspektywy Kultury. 30, 3 (grudz. 2020), 105-114. DOI:https://doi.org/10.35765/pk.2020.3003.08.
Dział
Morze Śródziemne - centrum świata czy peryferie?