Healthy Eating Awareness among Early School Children and Activities Undertaken by Schools

Keywords: pupil, health, primary school, healthy eating, awareness

Abstract

In our times, the knowledge of good nutrition as an important health factor is an element of social awareness. One of the primary responsibilities of schools, which perform educational and didactic functions,
is to increase this knowledge and develop habits and attitudes promoting healthy eating. Therefore, it seems advisable to undertake and conduct research among primary school students in order to learn about their awareness of healthy eating and about nutrition education activities undertaken by schools. In the empirical part of the article, there is an analysis of the findings of the research conducted among second- and third-graders (N=170) in selected primary schools across the Biała Podlaska district in the Lublin voivodeship. The quantitative research is complemented with the qualitative research in the form of individual interviews with eight form teachers responsible for the classes covered by the study. The analysis and interpretation of the
results, on the one hand, indicated a high level of pupils’ knowledge of good nutrition, which is largely influenced by the interesting educational activities conducted by the teachers. On the other hand, such
analysis evaluated the pupils’ diet which, in many aspects, gives rise to concern and requires integration with their families.

References

Brzezińska A. (2019). Psychologiczne portrety człowieka. Praktyczna psychologia rozwojowa, Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.

Demel M. (1980). Pedagogika zdrowia, Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.

Dziwisz S. (2017). Wdrażanie zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych – walka z otyłością i niedożywieniem, “The Central European Journal of Social Sciences and Humanities”, nr 62 (376), s. 61-71.

Franciscato S.J., Janson G., Machado R., Pereira Lauris J.R., Javarez de Andrade S.M., Fisberg M. (2019). Impact of the Nutrition Education Program Nutriamigos® on Levels of Awareness on Healthy Eating Habits in School-aged Children, „Journal of Human Growth and Development”, nr 29(3), s. 390-402, DOI: 10.7322/jhgd.v 29.9538.

Gawęcki J. (2010). Żywienie człowieka, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Harwas-Napierała B., Trempała, J. (red.). (2004). Psychologia rozwoju człowieka – część 2. Charakterystyka okresów życia człowieka, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Jarosz M. (2008). Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Warszawa: Wydawca Instytut Żywności i Żywienia.

Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H. (2007). Zasady żywienia człowieka, Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.

Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. (2019). Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie.

Molska K. (red.). (2010). Zasady zdrowego żywienia, Warszawa: Wydawca Instytut Żywności i Żywienia.

Swaminathan S., Thomas T., Kurpad A. V., Vaz M. (2019). Perceptions of Healthy Eating: A Qualitative Study of School-Going Children in South India, “Health Education Journal”, nr 68 (2), s. 94-110, DOI: 10.1177/0017896909103845.

Syrek E. (2000). Zdrowie w aspekcie pedagogiki społecznej. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.

Wolański N. (2012). Rozwój biologiczny człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Wolny B. (2012). Szkolna edukacja zdrowotna ukierunkowana na doskonalenie jakości życia uczniów, Lublin: Wydawnictwo KUL.

WHO (2012). Social Determinants of Health and Well‑being Among Young People, HEALTH BEHAVIOUR IN SCHOOL‑AGED CHILDREN (HBSC) STUDY: INTERNATIONAL REPORT FROM THE 2009/2010 SURVEY, Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, (Health Policy for Children and Adolescents, No. 6).

Woynarowska B., Kowalewska A., Izdebski Z., Komosińska K. (2010). Biomedyczne podstawy kształcenia i wychowania. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Żebrowska M. (red.). (1986). Psychologia rozwojowa dzieci i młodzieży, Tom I, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.

Załącznik nr 2 do Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 lutego 2017 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz podstawy programowej kształcenia ogólnego dla szkoły podstawowej, w tym dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym, kształcenia ogólnego dla branżowej szkoły I stopnia, kształcenia ogólnego dla szkoły specjalnej przysposabiającej do pracy oraz kształcenia ogólnego dla szkoły policealnej (Dz.U.2017, poz. 356).

Published
2020-11-21
How to Cite
Nazaruk, S. K. (2020). Healthy Eating Awareness among Early School Children and Activities Undertaken by Schools. Elementary Education in Theory and Practice, 15(4(58), 103-116. https://doi.org/10.35765/eetp.2020.1558.07
Section
Thematic Articles